És obligatori emetre factura electrònica?

facturació electrònica
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Espanya impulsa la Facturació Electrònica per a Combatre el Frau Fiscal
En un esforç per modernitzar i enfortir el seu sistema fiscal, el Govern d’Espanya ha fet un pas audaç en aprovar la Llei de Creació i Creixement d’Empreses en el Congrés dels Diputats. Aquesta legislació, que recentment ha rebut llum verda, introdueix una sèrie de mesures destinades a impulsar l’adopció de la facturació electrònica al país.

La pedra angular d’aquesta llei és l’obligatorietat per a totes les empreses de pujar les seves factures de clients en format digital a una plataforma administrada per l’Administració General de l’Estat. Aquesta mesura, dissenyada per a augmentar la transparència i combatre el frau fiscal, és una fita significativa en el camí cap a la digitalització completa dels processos comercials a Espanya.

Ampliació de la Facturació Electrònica

Històricament, l’obligació de presentar factures electròniques estava limitada a les transaccions amb entitats governamentals a través de la plataforma FACE i el format Facturae. No obstant això, amb aquesta nova legislació, s’expandeix per a abastar les transaccions entre empreses i autònoms. És important destacar que les empreses o autònoms que emeten factures a consumidors finals (persones físiques) queden exclosos d’aquesta obligació.

Obligacions per a PIMES i Autònoms

Una de les característiques clau d’aquesta llei són les obligacions específiques imposades a les PIMES i autònoms en relació amb l’ús de la factura electrònica. Aquestes inclouen l’emissió de factures electròniques, la facilitat perquè els receptors visualitzin, descarreguin i imprimeixin les factures de manera gratuïta, així com l’obligació de mantenir l’accés a les factures electròniques durant un període mínim de 4 anys.

Terminis d’Adaptació i Signatura Digital

La implementació d’aquesta llei no serà immediata. Les empreses tindran un període d’adaptació per a ajustar els seus sistemes informàtics de gestió a les noves normatives. Aquelles amb una facturació superior a 6 milions d’euros hauran de complir amb la llei en un termini d’un any, a partir de juliol de 2025, mentre que les empreses amb una facturació inferior tenen fins a tres anys per a fer-ho.

La signatura digital de les factures electròniques és un altre aspecte fonamental d’aquesta nova legislació. La llei exigeix que aquestes factures garanteixin la integritat de les dades a través de diversos mètodes, com la signatura electrònica mitjançant certificat digital, l’intercanvi electrònic de dades (EDI) o altres mitjans verificats per l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT).

Eines Tecnològiques per a Complir amb la Normativa

Per a complir amb aquestes noves regulacions, les empreses necessitaran implementar una sèrie d’eines tecnològiques adequades. Entre elles es troben eines de generació, signatura i enviament de factures electròniques, disponibles en els principals programes de gestió empresarial del mercat, així com plataformes d’intranet de factures de clients connectades amb el ERP.

En resum, l’aprovació de la Llei de Creació i Creixement d’Empreses marca una fita important en el camí cap a la digitalització fiscal a Espanya. Aquesta mesura no sols busca millorar la transparència en les transaccions comercials, sinó també combatre el frau fiscal i promoure un entorn empresarial més eficient i competitiu.

Contacta’ns per a més informació.

Scroll to Top

Contacta con nosotros para más información sobre el Kit Digital

Contacta amb nosaltres per a més informació sobre el Kit Digital

Aquest lloc web utilitza cookies analítiques per millorar els nostres serveis i l’experiència de l’usuari. Al navegar en el Lloc Web o interactuar en el mateix, acceptes l’ús d’aquestes cookies. Saber més ..