Què és el Ransomware i Com Protegir-se

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

El Ransomware és un programari maliciós dissenyat per a xifrar arxius en l’ordinador o la xarxa d’una víctima, deixant-los inaccessibles fins que es pagui un rescat. Aquesta forma de ciberatac s’ha tornat cada vegada més freqüent en els últims anys, causant pèrdues financeres significatives i violacions de dades per a individus i empreses a tot el món. Comprendre què és el ransomware i com protegir-se és essencial en el panorama digital actual.

Com Funciona el Ransomware?

El ransomware sol ingressar a un sistema mitjançant correus electrònics de phishing, descàrregues malicioses o vulnerabilitats en programari desactualizado. Una vegada que el dispositiu d’una víctima està infectat, el ransomware xifra arxius utilitzant un algorisme de xifratge fort, la qual cosa els fa il·legibles sense la clau de desxifrat única en mans de l’atacant. Després, es presenta a la víctima una nota de rescat exigint el pagament, sovint en Bitcoin o altres criptomonedes anònimes, a canvi de la clau de desxifrat.

Tipus de Ransomware

Existeixen diversos tipus de ransomware, incloent:

1. Ransomware Crypto

Est és el tipus més comú de ransomware que xifra arxius, carpetes i fins i tot unitats de disc completes. El ransomware crypto ha evolucionat amb els anys, sorgint noves variants amb regularitat.

2. Ransomware Locker

Aquest tipus de ransomware bloqueja per complet a l’usuari en el seu dispositiu, impedint l’accés a qualsevol arxiu o aplicació. El ransomware locker sovint mostra un missatge a pantalla completa que pretén ser d’una agència d’aplicació de la llei, acusant la víctima d’activitats il·legals.

3. Scareware

El scareware mostra advertiments o finestres emergents falses, enganyant els usuaris perquè creguin que el seu dispositiu està infectat amb malware. Després, els atacants ofereixen eliminar el supòsit malware a canvi d’un pagament.

Com Protegir-se del Ransomware

Prevenir els atacs de ransomware requereix un enfocament de múltiples capes. Aquí hi ha alguns passos clau per a protegir-se:

1. Fer Còpies de seguretat dels seus Arxius Regularment

Fer còpies de seguretat d’arxius importants de manera regular és crucial. Asseguri’s que les seves còpies de seguretat s’emmagatzemin de manera segura i fora de línia per a evitar que el ransomware les afecti.

2. Mantenir el seu Programari Actualitzat

Mantingui actualitzat el seu sistema operatiu, programari antivirus i altres aplicacions de manera regular. Aquestes actualitzacions sovint inclouen pegats de seguretat que solucionen les vulnerabilitats explotades pel ransomware.

3. Tenir Precaució en Obrir Correus Electrònics

Mantingui’s alerta en obrir correus electrònics, especialment els de remitents desconeguts o amb adjunts sospitosos. Eviti fer clic en enllaços o descarregar adjunts si no està segur del seu origen.

4. Usar Programari de Seguretat De confiança

Inverteixi en una solució antivirus de confiança que ofereixi una protecció sòlida contra el ransomware. Escanegi el seu sistema de forma regular a la recerca de possibles amenaces de malware.

5. Activar Blocadors de Finestres Emergents

Activi blocadors de finestres emergents en el seu navegador web per a evitar l’execució de scripts maliciosos que podrien portar a infeccions de ransomware.

6. Deshabilitar Macros

Deshabiliti les macros en els programes de Microsoft Office, ja que poden ser explotades pel ransomware per a obtenir accés no autoritzat al seu sistema.

7. Informar-se i Capacitar als seus Empleats

Mantingui’s informat sobre les últimes tendències del ransomware i eduqui tant a vostè com als seus empleats sobre les possibles amenaces. Ensenyi’ls a reconèixer i reportar qualsevol activitat sospitosa.

Què Fer si s’Infecta amb Ransomware

Si és víctima d’un atac de ransomware:

1. Aïllar els Dispositius Infectats

Desconnecti immediatament el dispositiu infectat de la xarxa per a evitar que el ransomware es propagui a altres sistemes.

2. Avaluar els Danys

Determini l’abast dels arxius xifrats i identifiqui el tipus de ransomware utilitzat. Verifiqui si hi ha eines de desxifrat disponibles en llocs web de confiança de seguretat.

3. Informar l’Incident

Informe l’atac a l’agència local d’aplicació de la llei i proporcioni tota la informació disponible per a ajudar en les seves recerques.

4. No Pagar el Rescat

Pagar el rescat no garanteix que els seus arxius seran desxifrats, i fomenta que els atacants continuïn amb les seves activitats il·lícites.

5. Consultar amb un Expert en Ciberseguretat

Busqui ajuda d’un professional en ciberseguretat o una empresa de confiança especialitzada en eliminació de ransomware.

Conclusió

Els atacs de ransomware representen una amenaça significativa tant per a individus com organitzacions. En implementar mesures preventives, mantenir-se informat i prendre mesures immediates en cas d’un atac, pot reduir considerablement el risc de caure víctima del ransomware. Recordi, la protecció proactiva és clau en el panorama en constant evolució de les amenaces cibernètiques.

Contacta’ns per a més informació.

Scroll to Top

Contacta con nosotros para más información sobre el Kit Digital

Contacta amb nosaltres per a més informació sobre el Kit Digital