E-Mail

El correu electrònic (E-Mail) és el servei més conegut i el més utilitzat de tots els que hi ha a Internet. Es tracta bàsicament d'un sistema d'intercanvi de missatges entre usuaris. Cada persona disposa d'una adreça de correu que l'identifica de forma unívoca com a pertanyent a un determinat sistema dins de la xarxa. Per a l'enviament de missatges no cal establir una connexió directa entre els sistemes origen i destí, sinó que el missatge és encaminat a través de nodes intermedis fins a la bústia de l'usuari. Aquest es queda aquí fins que el recuperem amb un client de correu.

Alguns programes clients de correu són: Microsoft Outlook, Outlook Express, The Bat, Mozilla ThunderBird, Opera Mail, etc.

El temps que triga un missatge enviat a rebre's a la bústia del destinatari depèn de molts aspectes: el número de nodes que ha de recórrer, la velocitat i saturació de cada un d'ells, regles de retardament definides en alguns d'ells, etc. Tot i això, per norma general, és qüestió d'uns pocs segons.

L'adreça de E-Mail està estructurada amb un nom d'usuari (únic dins de cada domini) seguit del símbol @ (arroba, ve de la preposició anglesa "at") i el nom del domini. Per exemple: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Què és un servidor SMTP? És la màquina que actua com a punt de sortida del correu electrònic enviat a Internet.

Què és un servidor POP3? És una màquina que implementa el protocol Post Office Protocol (versió 3), que permet recollir el correu electrònic que té pendent de lectura un determinat usuari.

Els noms d'aquests dos servidors són una dada bàsica per configurar el seu compte de E-Mail al seu programa client de correu.

En l'enviament de correus electrònics, cal tenir en compte algunes precaucions:
Inicialment, és un protocol poc segur, és fàcilment interceptable pels múltiples nodes que atravessa. Per tant, cal evitar incloure-hi contrasenyes, codis de seguretat, etc.
Evitar correus o fitxers adjunts molt grans, doncs la majoria de bústies dels servidors tenen una capacitat limitada i poden no acceptar el missatge.
Mai enviar fitxers executables, doncs la majoria de sevidors els rebutgen per poder contenir virus. En tot cas, si s'hagués de fer, cal empaquetar l'arxiu amb alguna utilitat (Winzip, Winrar, etc) i així evitem que els servidors el refusin.