FAQ's Internet, correu, ...

Preguntes generals sobre Internet, Correu, ......

Que vol dir espai al núvol?

El núvol són en realitat ordinadors (servidors) connectats a Internet amb discos enormes que poden guardar arxius.

Quan puges un arxiu a algun lloc d'Internet ( Dropbox, OneDrive, WhatsApp, etc...), diem que ho has emmagatzemat al núvol. Les paraules núvol o cloud són més uns termes de màrqueting que una altra cosa. Són programes o serveis que no estan al teu ordinador, estan a Internet, per això es diu que estan al núvol.

DNS

Què es el DNS?  Els servidors de Internet tenen una adreça única cadascun d'ells. Aquesta adreça, anomenada IP, és impossible de recordar-la per a tots ells, en canvi és molt més fàcil recordar-ne un nom o marca associat. És el que en diem el nom de domini del servidor (exemple: adssl.com).  Per tant, per connectar-se a un servidor remot via Internet, només cal conèixer el seu nom de domini. El DNS (Servei de Noms de Domini), és un servei que s'encarrega de traduïr els noms de domini a adreces IP, que són les que s'utilitzen en última instància per connectar sistemes a Internet. En moltes ocasions, quan no podem accedir a pàgines Web, el problema pot venir donat per errors d'aquests servidors DNS o per no tenir-los ben configurats.

Ample de banda

Què és l'ample de banda?  Dit d'una forma molt simple, l'ample de banda és el cabal o capacitat de transmissió de dades que suporta un enllaç. El cabal és un recurs que té un determinat proveïdor i el comparteix amb tots els seus usuaris. El que realment importa, és el cabal final que ens arriba a casa nostra.

Cal tenir en compte que en totes les ofertes que veiem a diari dels operadors, el cabal (alguns en diuen velocitat) que ens ofereixen, és el màxim que ens pot donar l'enllaç, una cosa que rarament s'aconsegueix, i del que ens en garanteixen únicament un 10%. Aquest cabal o velocitat, és la de baixada, és a dir per descàrrega de dades, i la pujada o enviament és molt més baix (és una característica de la pròpia tecnologia ADSL).

Per poder mesurar la velocitat real que ens arriba a casa nostra, podeu fer-ho amb alguns dels molts tests de velocitat que hi ha disponibles a la xarxa. Us proposem alguns d'ells per si voleu comprovar aquesta velocitat.

 

 

E-Mail

El correu electrònic (E-Mail) és el servei més conegut i el més utilitzat de tots els que hi ha a Internet. Es tracta bàsicament d'un sistema d'intercanvi de missatges entre usuaris. Cada persona disposa d'una adreça de correu que l'identifica de forma unívoca com a pertanyent a un determinat sistema dins de la xarxa. Per a l'enviament de missatges no cal establir una connexió directa entre els sistemes origen i destí, sinó que el missatge és encaminat a través de nodes intermedis fins a la bústia de l'usuari. Aquest es queda aquí fins que el recuperem amb un client de correu.

Alguns programes clients de correu són: Microsoft Outlook, Outlook Express, The Bat, Mozilla ThunderBird, Opera Mail, etc.

El temps que triga un missatge enviat a rebre's a la bústia del destinatari depèn de molts aspectes: el número de nodes que ha de recórrer, la velocitat i saturació de cada un d'ells, regles de retardament definides en alguns d'ells, etc. Tot i això, per norma general, és qüestió d'uns pocs segons.

L'adreça de E-Mail està estructurada amb un nom d'usuari (únic dins de cada domini) seguit del símbol @ (arroba, ve de la preposició anglesa "at") i el nom del domini. Per exemple: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Què és un servidor SMTP? És la màquina que actua com a punt de sortida del correu electrònic enviat a Internet.

Què és un servidor POP3? És una màquina que implementa el protocol Post Office Protocol (versió 3), que permet recollir el correu electrònic que té pendent de lectura un determinat usuari.

Els noms d'aquests dos servidors són una dada bàsica per configurar el seu compte de E-Mail al seu programa client de correu.

En l'enviament de correus electrònics, cal tenir en compte algunes precaucions:
Inicialment, és un protocol poc segur, és fàcilment interceptable pels múltiples nodes que atravessa. Per tant, cal evitar incloure-hi contrasenyes, codis de seguretat, etc.
Evitar correus o fitxers adjunts molt grans, doncs la majoria de bústies dels servidors tenen una capacitat limitada i poden no acceptar el missatge.
Mai enviar fitxers executables, doncs la majoria de sevidors els rebutgen per poder contenir virus. En tot cas, si s'hagués de fer, cal empaquetar l'arxiu amb alguna utilitat (Winzip, Winrar, etc) i així evitem que els servidors el refusin.